keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Nykykirjallisuustehtävä ja wiki työkaluna - opiskelijoiden kommentteja

Työhön käytettiin aikaa kolme 75 minuutin oppituntia. Tämän jälkeen juttelin ryhmien kanssa heidän työskentelystään, työn tuloksista ja heidän mielipiteistään ko. tavasta opiskella.

Suurin osa opiskelijoista oli sitä mieltä, että aikaa oli sopivasti. Uuden työkaluun haltuun ottaminen vie aikansa, ja koska wikin rakenne on ehkä vähän vanhanaikainen / yksinkertainen, sen logiikan hoksaamiseen meni ensimmäisestä ja toisestakin oppitunnista aikaa.

Mutta opiskelijoiden mielestä wiki on hyvä työväline sen vuoksi, että siihen saa talteen eri tunneilla tehdyt työt - paperille tehdyt muistiinpanot häviävät helposti. Toisaalta taas jos ei muistanut aina tallentaa tehtyjä merkintöjä tai verkko kaatui, tehty työ hävisi myös wikistä. Päädyimmekin siihen, että wiki on hyvä kokoava työkalu, mutta sen rinnalla kannattaa käyttää muita, jouhevampia tekniikoita esim. keskustelemisessa.

Eniten opiskelijat kiittelivät uudenlaista työskentelytapaa. Lukiossa on totuttu toimimaan kirjoittamalla ja keskustelemalla, ja vaikka nuoret käyttävät arkiviestinnässään paljon verkkoa, tällainen työtapa on vielä vieras - vaikka se olisi tärkeä hallita tulevien opintojen ja työelämänkin kannalta.

Ohjasin tehtävillä lukemaan kirjoja hyvin yhteiskunnallisesta näkökulmasta, ja käsitys suomalaisen kirjallisuuden yhteydestä realismin perinteeseen vahvistui. Kirjallisuudenopetuksen hieno tavoite, ympäröivän yhteiskunnan ilmiöiden ymmärtäminen, toteutui. Opiskelijoiden mukaan tehtävät ohjasivat hyvin heidän keskusteluaan. Tehtävätkin ovat uudenlaisia.

Toisaalta tämä työskentelytapa, joka vaatii vastuullisuutta opiskelijoilta, antaa myös tilaa ns. liialle rentoudelle. Suurin osa kantaa vastuunsa, mutta osaa opettajan täytyy ohjata tarkemmin.

Notegraphylla tehdyt aforismit eivät jääneet ulkoasun askarteluksi. Tässä muutama esimerkki:

Tulevaisuuden kuvaukset

Avioliiton ongelmat

Aion jatkaa tämän tehtävätyypin hiomista. Esimerkiksi CV:lle voisi tehdä valmiin lomakepohjan, jota voisi täydentää lukemisen aikana. Ylipäänsä koko projektin voisi ajoittaa koko jakson ajalle.

2 kommenttia:

  1. Olet päässyt loistavasti alkuun Ulla :) itse olen miettinyt mitä menetelmiä/välineitä saisin ujutettua e-kirjaan (terveystieto), mutta kokeilut omilla oppitunneilla ovat jääneet vähiin. Kotona kokeilin käsitekarttaohjelmaa (Cmaptoolsia), joka oli aika kankea. Ohjelma pitäisi lisäksi ladata koulun koneille, jos sitä aikoisi oikeasti käyttää.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Kirsi :) Jos löydät toimivia sovelluksia, atk-tukihenkilömme lataa ne padeille. Kunhan ovat ilmaisia...

    VastaaPoista